زلکا که یک پلتفرم رصد و پایش رسانهها و شبکههای اجتماعی در کشور است، بتازگی به روز رسانی برای گزارشی که پیشتر در زمستان 1399 منتشر کرده بود، بیرون داده است. این گزارش در رابطه با تاثیر اینترنت بر اقتصاد کلان بود.
زلکا در رابطه با این گزارش میگوید: پیرامون صحبتهایی که این روزها از طرح صیانت میشود، خالی از لطف نیست که از نظر علمی، تاثیر اینترنت آزاد و پرسرعت را بر اقتصاد کلان بررسی کنیم؛ با توجه به مطالعات انجام شده، نمیتوان از تاثیر اینترنت باکیفیت بر رشد مثبت تولید ناخالص داخلی (GDP) چشمپوشی کرد.
در گزارش زلکا اطلاعات جالبی یافت میشود که در فضای متاثر از طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی که این روزها زیاد راجع به آن صحبت میشود، قابل تامل است.
بر اساس آنچه در گزارش زلکا آمده و در تصویر زیر قابل مشاهده است، در زمان انتشار گزارش در زمستان 99 بیش از 24 هزار کسب و کار بر بستر اینستاگرام و نیز تعداد 4500 در تلگرام در کشور مشغول به فعالیت بودند. زلکا در به روز رسانی خود میگوید در طی این 5 ماه این ارقام 455 درصد افزایش داشته و اکنون در حدود 142 هزار کسبوکار در اینستاگرام و تعداد 18 هزار در تلگرام مشغول فعالیت هستند. همین آمار حرفهای زیادی برای گفتن دارد. در صورت محدود یا بسته شدن شبکه اینستاگرام کدام شبکه اجتماعی بومی توان پشتیبانی و پاسخ دادن به این نیاز بازار را دارد؟ این موضوع در حالیست که در کشور چین پلتفرمهای شبکه اجتماعی سرگرمی همچون تیک تاک کاملا متفاوت از ایکامرسهای سوار بر شبکههای اجتماعی هستند؛ همچون پیندودو یا تائوبائو که از محوریت سوشال در راستای کسبوکار و فروش کالا بهره میبرند. به نظر میرسد در ایران این دو مفهوم به هم گره خوردهاند و اینستاگرام که یک پلتفرم ذاتا سرگرمی محور است، بعد کسبوکاری بسیار قوی پیدا کرده که برخی آن را بزرگترین رقیب فروشگاههای آنلاین در کشور بر میشمارند و در این بازه هرگونه دستکاری آن باعث تحت تاثیر قرار دادن چند ده هزار کسبوکاری میشود که این گزارش به آن اذعان دارد.
در بخش دیگری از این گزارش پراکندگی فروشگاههای فعال در شبکههای اجتماعی در سطح کشور به تصویر کشیده شده است. گزارش میگوید بیشترین تعداد کسبوکارهای اینستاگرامی در استان تهران هستند.
در گزارش زلکا یکی از مورد بحثترین مسائل فضای شبکههای اجتماعی فارسی که کاربران به آن پرداختهاند، موضوع سرعت و کیفیت دسترسی به اینترنت بیان شده که در راستای تبعات طرح صیانت، مروری بر آن خالی از لطف نیست. گزارش زلکا از اینجا قابل دریافت است.
دیدگاهتان را بنویسید